Waarom een gamestoel zijn geld meer dan waard is

Voor iedereen die veel tijd zittend doorbrengt, is een goede stoel essentieel. Of je nu een zittend beroep hebt waarbij je van de ochtend tot de avond achter je bureau doorbrengt, of een fervent gamer bent. En dat is precies waarom een gamestoel of ergonomische bureaustoel zijn weg vindt naar steeds meer (thuis-)kantoren.Maar wat doet een gamestoel nu precies waardoor hij zo populair aan het worden is? Ontdek waarom een gamestoel voor jou het verschil kan maken. Zelfs als je geen misschien helemaal geen gamer bent.

Waarom is een gamestoel kopen een goed idee?

Een gamestoel kopen is verstandig wanneer je veel tijd doorbrengt met gamen, of om een andere reden veel zit. Zeker wanneer je merkt dat al dat zitten leidt tot stramme spieren en gewrichten, of pijn in je rug of nek.Want hoe meer je zit, hoe belangrijker het is dat je dat in de juiste houding en met de juiste ondersteuning doet. En dat is nu precies waarom gamestoelen steeds populairder worden.

Wat is een gaming stoel?

Een gaming stoel is – het woord zegt het al – afgestemd op gamers. Vaak zijn deze stoelen dan ook te herkennen aan de felle kleuren en het moderne design, om aan te sluiten op de setup van de gamer.
waarom een gamestoel bij de setup past Bovendien ligt bij deze stoelen de nadruk meer op de game ervaring dan bij “gewone” bureaustoelen. Daarom zijn gamestoelen op een bepaalde manier vormgegeven. Zo hebben de rugleuning en de zitting van een gamestoel vaak meer de vorm van een kuip, zoals in een race-auto. Je wordt meer in een bepaalde houding gedwongen dan bij een gewone bureaustoel.

Ga jij voor een gamestoel of een bureaustoel?

Dat is direct ook één van de belangrijkste redenen waarom een gamestoel niet voor iedereen de beste keuze is. Voor grotere mensen kan de vorm beperkend en onprettig voelen. 

Daar staat tegenover dat een gamestoel meestal uitneembare kussens heeft die extra hoofd- en lenden ondersteuning bieden. Dat is ideaal om tijdens lange zituren de houding extra te ondersteunen en de wervelkolom recht te houden.

4 reden waarom een gamestoel een goede investering is

Twijfel jij nog of een gamestoel voor jou the way to go is? Hier zijn … redenen waarom een gamestoel voor iedereen het overwegen waard is, gamer of niet!

1. Een gamestoel is gemaakt voor mensen die veel zitten

Gamestoelen werden specifiek ontwikkeld omdat er steeds meer gamers kwamen die een groot deel van hun tijd zittend doorbrachten. De eerste gamestoel werd op de markt gebracht door DXRacer: een aangepaste racestoel met innovatieve ergonomische eigenschappen.

Het design van deze stoel vormt nog steeds de basis voor moderne gamestoelen. Omdat dit dus specifiek werd ontwikkeld voor mensen die veel tijd zittend achter een computer doorbrachten, is het niet verwonderlijk dat zowel gamers als kantoormedewerkers steeds vaker kiezen voor een gamestoel. Het unieke design voorkomt namelijk veel van de nek- en rugklachten, of daling in energie waar mensen die urenlang zitten mee te maken krijgen.

2. Verbeterde houding en energie

Je hebt vast wel eens gehoord dat zitten het nieuwe roken is. Daarmee wordt bedoeld dat “we” met zijn allen zoveel tijd zittend doorbrengen, dat het de grootste bedreiging van onze gezondheid is geworden.

Zitten is nu eenmaal ongezond. Doordat je minder lichaamsbeweging krijgt, maar ook doordat je veel tijd in dezelfde houding doorbrengt. Daarom kan een gamestoel of goede ergonomische stoel een wereld van verschil maken, wanneer je veel tijd doorbrengt achter je (spel-)computer.

Een goede gamestoel ondersteunen namelijk een goede zithouding en geven daarmee ook je vitaliteit een boost. 

3. Werken op oogniveau

Steeds meer mensen kiezen voor een computermonitor op een standaard, om te kunnen werken op oogniveau. Daarmee voorkom je namelijk dat je hoofd de hele dag voorover geboven is, wat verkramping van je nek met zich meebrengt. 

Een gamestoel biedt daarbij ondersteuning voor je volledige wervelkolom: van je stuitje tot aan je nek en schedel. Veel (ergonomische) bureaustoelen hebben een lagere rugleun, maar een gamestoel heeft doorgaans ook een goede steun voor je nek en hoofd. Dankzij het extra kussen bij je nek kun je de zithouding volledig op jouw behoefte afstemmen.

Daarom is een gamestoel ook een uitkomst voor wie vaak last heeft van een verkrampte nek of een moe hoofd.

de hoge rugsteun is een reden waarom een gamestoel goede ondersteuning geeft

4. Opgaan in je game 

Zithouding en ergonomie zijn natuurlijk niet de enige redenen waarom een gamestoel een goede investering is. Veel gamers voelen zich namelijk ook dieper betrokken in de game die ze aan het spelen zijn wanneer ze in een goede gamestoel zitten.

We schreven al dat een gamestoel de vorm heeft van een racestoel, waardoor je er meer in verzinkt. Ook zorgt de vleugelachtige vorm van de rugleuning voor extra flexibiliteit en “meebewegen” met de game.

Maar het is toch ook weer die houding die hiervoor verantwoordelijk is. Professor Dana Carna – gespecialiseerd in power poseszegt hierover: “Wanneer je rechtop zit, stuurt dat een signaal naar het brein. Namelijk dat je je krachtig voelt.” Rechtop zitten geeft dus niet alleen een gezondere houding, maar zorgt ook voor meer gevoel van controle over waar je mee bezig bent. 

Al met al zorgt dit ervoor dat je meer in “de zone” komt in een gamestoel en dus een diepere game-ervaring kunt hebben.

Conclusie: waarom een gamestoel de moeite waard is

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere redenen aan te wijzen waarom een gamestoel voor steeds meer mensen de plek wordt waar ze al hun zit uren doorbrengen. Voor gamers is het de perfecte toevoeging op hun set-up, die er flitsend en trendy uitziet en ook nog eens bijdraagt aan een goede game ervaring.

Maar ook voor niet-gamers zijn gamestoelen steeds vaker de keuze. Dat is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat deze stoelen zijn ontworpen voor een groeiende groep van veel-zittende-gamers. En omdat nu eenmaal een steeds groter gedeelte van de bevolking ook steeds meer tijd zittend doorbrengt, is de gamestoel allang niet meer alleen voor gamers interessant.

Ook interessant voor jou?

Ontdek de Beste Gamestoel Aanbiedingen | Gamestoelen.nl

Ontdek de beste gamestoel aanbiedingen bij gamestoelen.nl

Voor iedereen die veel tijd zittend doorbrengt, is een goede stoel essentieel. Of je nu...

Lees meer

Wat is het verschil tussen een gamestoel en een bureaustoel?

Voor iedereen die veel tijd zittend doorbrengt, is een goede stoel essentieel. Of je nu...

Lees meer

Dit mag niet ontbreken in jouw game set-up

Voor iedereen die veel tijd zittend doorbrengt, is een goede stoel essentieel. Of je nu...

Lees meer